Monday, November 22, 2010

spaghetti la isla bonita..

seperti yg di ketahui umum,arini cuti kt johor..so aku dgn akak aku pon bercadang utk memasak utk lunch utk ari ni..kononnye nk bg mak aku rehat la..pdhal mak aku ni mane pnah berehat,ade je keje die nk wt..ish2..menu utk lunch arini adela speghetti yg special pny..kaedah utk memasak juga simple pimple..aku ingin berkongsi resepi kejayaan aku ni dgn korang sume..aku cite part by part, mule2 cmne nk msk spaghetti (kalo xtaw nk msk ni,mmg xtaw la nk ckp pe)..pastu cmne nk msk die pny gravy..antara bhn yg korg perlu ada adlh :- bhn utk msk spaghetti 2 bungkus spaghetti (kompom la kene ade..kalo x, bkn spaghetti la menu masakan ni) kuali, periuk ataw pape je yg bole di gunakn utk rebus spaghetti tu.. air secukup cukupnye dapo gas (nk gune lilin pon boley) majerin @ myk zaitun tapis bhn utk msk kuahnye stgh kilo daging ataw ayam di cincang sebotol sos tomato yg mmg utk msk spaghetti tu (kalo nk bes beli yg versi daun slasih dgn bwg putih) suku botol sos tomato (yg mmg sos tomato) setin cendawan butang di potong xkecik xbesa (kalo xdek, amek je butang baju) 5 btg karet di potong dadu @ segitige @ bulat2 (tp just gune sbtg je,yg lebey tu ley wt karet susu) 3 biji bwg besa yg versi kuning tu di mayang halus seperti kulit bayi.. stgh labu (5,6 ulas) bwg putih juge di mayang halus seperti kulit aku.. 3 biji tomato yg warne merah pny..juge di potong dadah..eh slh,dadu.. majerin @ myk zaitun sos bbq @ black pepper powder air secukup rase (gune air paip pon ok) daun selasih (yg ni sekadar hiasan) serbuk cis ataw kepingan cis prosedur utk rebus spaghetti 1. basuh periuk sebersihnye, kalo x nnt ade bau lipas.. 2. letak air paip secukup rase.. 3. letakkn periuk tersebut di atas dapo gas,kemudian nyalakn api..AWAS: jgn letak periuk api.. 4. bukak sebungkus demi sebungkus spaghetti tu..da mandikn die kt dlm periuk.. 5. bia sehingga spaghetti tersebut lembut seperti bapok.. 6. angkat dan tos kn menggunakan penapis yg di beli di kedai 2ringgit.. 7. letakkn di dlm mangkuk yg besa.. 8. kemudian gaul dgn majerin @ myk zaitun utk wt spaghetti tu lg berkilat dan rase lg lemak..  prosedur utk msk kuahnye 1. gaulkn daging @ ayam cincang tu dgn sos bbq @ black pepper powder..biarkn bberapa mnit 2. letak beberapa sudu majerin..kalo nk gune myk zaitun, letak la agk2 utk tumis.. 3. celup jari dlm myk, kalo da melecur tgn tu..letak kn bwg besar dgn bwg putih yg dah di mayang.. 4. tumis smpai dah naek bau.. 5. pastu masukkn dging @ aym yg da di gaul sebati tu ke dlm kuali.. 6. kacau skali dgn tumisan tu smpai dging @ ayam tu smpai 3/4 msk.. 7. pastu masukkn sebotol sos tomato spaghetti tu...tlg jgn masukkn botolnya skali.. 8. cmpurkn suku sos tomato dgn sedikit air..tp jgn la sket sgt..pastu tuangkn ke dlm kuali.. 9. kacau2..api jgn besa sgt..nnt kuah kering.. 10. agk2 dging @ aym tu da msk, masuk la karet, tomato dgn cendawan yg da potong2 tu... 11. kacau sebati..kaedah utk mengacau adalah dgn pergerakkan tgn tu ke kiri ke kanan..ataw dlm pergerakkan membulat,mengikut saiz kuali.. 12. kemudian ciap la kuah nye..cdap di hidangkn bersama serbuk cis @ kepingan cis.. 13. baca Bismillah sblm mkn..
mamma mia...excellette..delizioso..
cmtu la nk wt spaghetti la isla bonita..senangkn tuan2 dan puan2..boleyla anda menikmati hidangan itali ni bersama keluarga tersyg..selamat mencuba..

2 comments: